Osteoporoza

Osteoporozaboala oaselor fragile – reprezinta una dintre cele mai mari probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Studiile actuale arata ca 80% din femeile de 60 de ani au osteoporoza si 100% din cele de 80 de ani. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste.

Osteoporoza este asimptomatica daca nu este complicata cu o fractura (prin compresie vertebrala sau a pumnului, humerusului, soldului, coastelor, bazinului). Unul dintre primele simptome il reprezinta reducerea inaltimii (cu pana la 10 cm), legata de curbarea spatelui din cauza tasarii vertebrale. Atunci cand osteoporoza este avansata apar fracturi ce por surveni la traumatisme minime.

Gradul de osteoporoza este cuantificat prin densitometrie osoasa cu raze duale X, investigatie mai frecvent cunoscuta in randul pacientilor ca testul DEXA. Aceasta investigatie expune pacientul la doze mici de iradiere, se efectueaza rapid si are rezultate foarte bune. Testarea se face la nivelul colului femural si la nivelul coloanei lombare, zonele cele mai expuse la fracturi si tasari vertebrale.

Diagnosticul de osteoporoza se pune cand scorul T este mai mic sau egal cu 2,5, iar de osteopenie cand acest scor se gaseste intre -1 si -2,5.
Cea mai frecventa cauza de osteoporoza este cea de postmenopauza. Dupa instalarea menopauzei rata pierderii osoase este accelerata de cateva ori la femei mai ales la nivelul osul trabecular (vertebre, oase late, epifize) din cauza scaderii producerii de estrogeni. La barbati pierderea de masa osoasa este treptata, riscul de osteoporoza creste considerabil dupa varsta de 70 de ani, barbatii avand un risc crescut de fracturi mai ales daca duc o viata sedentata si au un aport de calciu insuficient.

Printre cauzele secundare de osteoporoza enumeram:

  • boli endocrine: hipogonadism feminin (hiperprolactinemie, amenoree hipotalamica, anorexie nervoasa, insuficienta ovariana, hipogonadism masculin (insuficienta gonadica primara / secundara,pubertate intarziata), hipertiroidie; hiperparatiroidie; hipercorticism; deficit al hormonului de crestere
  • boli gastointestinale : gastrectomie subtotala; sindroame de malabsorbtie, icter obstructiv cronic, ciroza hepatica
  • afectiuni ale maduvei hematogene: mielom multiplu, limfom, leucemie, carcinom diseminat
  • medicamente: heparina, glucocorticoizi, tiroxina, anticonvulsivante, chimioterapie
  • alcool
  • imobilizare
  • artrita reumatoida

Obiectivul principal al tratamentului este reprezentat de evitarea scaderii densitatii osoase. Exista metode medicamentoase sau nemedicamentoase pentru a influenta resorbtia osoasa si a preveni aparitia fracturilor.

Metode nemedicamentoase:

  • activitatea fizica regulata – gimnastica medicala specifica, mai ales pentru femei in perioada de menopauza, mersul pe jos
  • evitarea consumului de alcool in exces
  • renuntarea la fumat
  • evitarea medicamentelor care provoaca osteoporoza
  • evitarea dietelor restrictive

Tratamentul medicamentos foloseste agentii care influenteaza metabolismul osului. Osteoporoza prezinta doua mari procese de aparitie: cresterea resorbtiei sau scaderea sintezei osoase. Se folosesc medicamente care impiedica resorbtia osoasa cea mai cunoscuta clasa fiind reprezentata de bisfosfonati. (Fosavance , Actonel, Bonviva).
Alte medicamente din grupul celor care scad resorbtia enumeram calciul, estrogenii, calcitonina, modulatorii recaptarii selective a estrogenului (Evista).
Medicamente osteoformatoare sunt vitamina D, hormonul paratiroidian (Teriparatide), ranelatul de strontiu (Protelos), acesta din urma fiind retras de curand de pe piata din cauza efectelor secundare cardiace.

Femeile aflate in postmenopauza, pacientii care se regasesc in categoriile de risc pentru aparitia osteoporozei trebuie sa se prezinta la endocrinolog sau reumatolog pentru realizarea testarii DEXA si in cazul confirmarii osteoporozei pentru initierea rapida a terapiei antiosteoporotice.

Clinica ExMedica ofera consultatii, analize medicale, tratament pentru diverse afectiuni endocrinologice. Echipa de medici specialisti si aparatura de inalta performanta, de ultima generatie, unica in tara, va asteapta.

Dr.Bogdan Stanescu – medic primar chirurg
Program Luni 16:00 – 18:00

Dr.Monica Lazarescu – medic specialist endocrinolog
Program Marti 09:00 – 12:00 si Joi 09:00 – 12:00

Dr.Gabriela Constantinescu – medic primar endocrinolog
Program Luni 18:00 – 20:00

 

Pentru mai multe informatii sau programari ne puteti contacta prin formularul de contact sau la telefoanele afisate:

◾021.210.84.55
◾021.210.84.42
◾0756.088.023

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23






Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30




Loading Quotes...

Sună pentru programare