Examinarile ginecologice regulate reprezinta o parte esentiala in evaluarea starii de sanatate a femeii. In mod ideal, femeile ar trebui sa se prezinte la controlul ginecologic inainte de inceperea vietii sexuale sau imediat dupa primul contact. De-asemenea specialistii recomanda controlul ginecologic dupa aparitia primelor sangerari menstruale mai ales in cazul unui ciclu menstrual neregulat si dureros. Consultul ginecologic de rutina ar trebui efectuat o data pe an sau in functie de recomandarea specialistului.
Consultatia ginecologica presupune examinarea sanilor si a abdomenului, precum si examinarea pelvina pentru a determina pozitia si starea de sanatate a organelor genitale externe si a structurilor interne (uter, cervix, trompe uterine, ovare). Aceasta parte a examinarii este foarte importanta pentru ca se pot descoperi din timp infectii vaginale, boli cu transmitere sexuala (BTS), unele anomalii ale organelor genitale precum fibroamele uterine sau chisturile ovariene, se poate determina cauza unei sangerari menstruale anormale; astfel se pot evita stadiile avansate sau complicatiile ce pot aparea in timp in cadrul unor boli. Aceasta este insotita de cele mai multe ori de o ecografie transvaginala, o investigatie medicala minim invaziva, care consta in introducerea in vaginul pacientei a unei sonde prin intermediul careia se pot vizualiza organele genitale interne si astfel, se poate face o evaluare completa si complexa.
La inceputul consultatiei medicul ginecolog stabileste un dialog cu pacienta prin intrebari referitoare la istoricul medical, va discuta despre activitatea sexuala a acesteia si despre metodele contraceptive folosite, varsta la care a avut prima mestruatie precum si durata menstrelor, despre operatii, sarcini sau avorturi, tratamente urmate.
Este posibil ca in timpul examinarii pelvine medicul sa considere necesara efectuarea unei colposcopii, o metoda neinvaziva si eficienta de vizualizare a vaginului si a colului uterin si/sau prelevarea catorva teste de laborator precum un examen de secretie vaginala pentru a depista o posibila infectie, testul Babes-Papanicolau, procedura utilizata in cadrul screeningului cancerului de col uterin sau testul pentru HPV = Human Papilloma Virus (Virusul Papiloma Uman).
Perioada optima pentru efectuarea controlului ginecologic este intre menstruatii deoarece sanii si ovarele nu sunt sensibile la palpare, iar examenul Babes-Papanicolau va avea rezultate concludente. Cu 24 ore inaintea controlului este recomandat sa nu se faca toaleta interna, sa nu se introduca in vagin tampoane sau medicatie vaginala, sa se evite contactul sexual.
In incheierea consultului, medicul impreuna cu pacienta vor discuta diagnosticul stabilit, medicul va raspunde pacientei la intrebarile acesteia si se va fixa un tratament daca acesta este necesar; medicul specialist poate recomanda investigatii/proceduri medicale suplimentare si se va stabili o data ulterioara pentru controlul urmator.
Clinica medicala ExMedica va asteapta cu cei mai buni specialisti ginecologi pentru consultatii de specialitate si analize medicale.
Dr. Tudor Viorica – Medic primar obstretica-ginecologie
Pentru mai multe informatii sau programari ne puteti contacta prin formularul de contact sau la telefoanele afisate:
- 021.210.84.55
- 021.210.84.42
- 0756.088.023