Ciocurile pe coloană. Durerile de spate, însoțite adesea de dureri la nivelul unuia sau ambelor picioare, oboseala la mersul pe o anumită distanță, furnicăturile și scăderea forței musculare cu instabilitate la mers pot fi simptomele unei stenoze de canal lombar.
Dr. Cristina Gorgan, medic specialist neurolog, cu o bogată experiență în tehnici și tratamente neurologice de înalt nivel, ne-a explicat ce este, de fapt, stenoza de canal lombar? Cum se face diagnosticul diferențial și imagistic în cazul acestei afecțiuni? Care este deosebirea dintre osteofite sau ,,ciocurile pe coloană”, așa cum sunt cunoscute ele în popor și stenoza de canal lombar?
Dr. Cristina Gorgan, medic primar neurolog în cadrul Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar Arseni”, București și colaborator ExMedica, a vorbit și despre principalul simptom, cauze și tratament.
Ce este stenoza de canal lombar și de ce este cunoscută și sub denumirea de ,,ciocuri pe coloană”?
Dr. Cristina Gorgan: „Prin stenoza de canal lombar se înțelege îngustarea, strâmtorarea canalului spinal la nivelul regiunii lombare, cel mai adesea după vârstă de 60 ani. Din cauza uzurii, oasele, ligamentele, discurile și articulațiile se deteriorează și se produc o serie de procese ce au că rezultat îngroșarea lor.
Osteofitele (sau popular ciocurile sau pintenii) sunt modificări patologice manifestate prin proliferarea anormala a țesutului osos în vecinătatea unei articulații și reprezintă efortul organismului de a creste suprafață articulației cu scopul de a distribui mai bine impactul asupra acesteia. Acest material osos nou, ia naștere în timp, prin depuneri succesive de calciu.
Ciocurile sunt așadar, osteofite dezvoltate în timp, prin calcificarea la nivelul inserției ligamentului musculaturii paravertebrale. Acest proces degenerativ compromite elasticitatea și implicit mobilitatea coloanei vertebrale, localizarea predilecta fiind regiunea lombara și cervicala.
Aceste osteofite vor lasă tot mai puțin loc de trecere pentru nervii care tranzitează orificiile la acest nivel. Ceea ce urmează este o inflamație în aceste articulații, fibroză ligamentelor galbene, fibroză tecii radiculare, îngreunarea microcirculatiei sanguine la acest nivel, a fluxului axoplasmic în nervii ce compun coada de cal”.
Dr. Cristina Gorgan: „Principalul simptom îl reprezintă durerea lombara, descrisa de la o stare de neputință fară dureri în membrele inferioare, până la una mai accentuata, cu iradiere în membre, fară un traiect radicular precis, apărută când pacientul sta în picioare sau când merge o oarecare distanta.
Aceasta distanta se micșorează în timp, odată cu agravarea bolii și obliga pacientul să se așeze și să se odihnească înainte de a-și relua drumul. Adică, daca la început trebuia să se oprească după 500 m, după un timp o vă face după doar 100 m.
În termeni medicali, aceasta este claudicația neurogena sau medulara.
Alte simptome comune sunt: crampele musculare, amorțelile, furnicăturile, starea de oboseala, mergând, în formele avansate, până la pierderea controlului sficterian”.
Din ce cauze apare stenoza de canal lombar?
Dr.Cristina Gorgan: „Principala cauza este deteriorarea naturala provocata de îmbătrânire. Alte cauze, patologice sunt reprezentate de: osteoartrita, spondilita anchilozanta, fracturi sau leziuni la nivelul coloanei vertebrale, hernii de disc, chisturi și tumori ale măduvei.”
Cum poate fi diagnosticată această afecțiune și cum se face diagnosticul diferențial și imagistic?
Dr. Cristina Gorgan: „Examenul clinic poate fi normal sau poate indica mai degrabă o hernie de disc. Este important să facem diagnosticul diferențial intre claudicația neurogena și cea vasculara, care are alte caracteristici: modificări cutanate- paloare sau cianoza-, puls periferic absent, crampe musculare, parestezii distale care urca spre proximal, dispar la repaus și nu depind de poziția coloanei lombare.
Alte afecțiuni cu care se face diagnostc diferențial sunt: neuropatia diabetica, hernii de disc lombare, afecțiuni ale articulației soldului, chisturi justa articulare, tumori spinale.
Confirmarea diagnosticului se face cu ajutorul RMN-ului de coloana lombara. Aceasta investigație arata îngustarea canalului spinal lombar, precizează locul îngustării( foraminala, de reces lateral sau canal central), întinderea și gravitatea stenozei.
Cu aceasta ocazie se mai pot constata și alte anomalii că instabilitatea vertebrala- scolioza degenerativa, spondilolistezis-care vor necesita radiografii suplimentare de coloana lombara, dinamice, în flexie-extenesie”.
Ce tratamente există?
Stenoza de canal lombar, o suferință cronica
Dr. Cristina Gorgan: „Stenoza de canal lombar este o suferință cronica asociata cu deformări ireversibile și lent progresive. Tratamentul nechirurgical este reprezentat de administrarea de analgezice, antiinflamatorii nesteroide, decontracturante, infiltrații epidurale, fiziokinetoterapie, cu scopul de a creste flexibilitatea și de a amână intervenția chirurgicala.
Pentru ameliorarea simptomatologiei trebuie să obținem și să menținem o greutate corporala normala, să evitam ridicarea de greutăți precum și a mersului pe distante lungi.
Tratamentul chirurgical este unicul tratament specific, atunci când metodele nechirurgicale nu au avut succes, având că scop decompresia structurilor nervoase prinse în stenoza și redobândirea stabilității vertebrelor implicate, prin recalibrarea diametrului canalului spinal și a foramenelor (adică al locului de ieșire al rădăcinii spinale)”.
Este important că această afecțiune să fie depistată timpuriu?
Dr. Cristina Gorgan: „Afecțiunea vă fi depistata atunci când durerea îl alertează pe pacient și se adresează medicului, iar confirmarea diagnosticului se face prin RMN.
Este important de reținut că tratamentul specific, curativ, adică decompresia structurilor nervoase și stabilitatea vertebrelor nu poate fi decât neurochirurgical în stadiile mai avansate ale bolii”.
Poate fi prevenită stenoza de canal lombar?
Dr. Cristina Gorgan: „Factorii de risc ai stenozei de canal lombar sunt: ereditatea, îmbătrânirea, deficiente structurale( scolioza) și postura vicioasa.
În consecință nu avem prea multe opțiuni de prevenție, dar se poate reduce riscul de declanșare printr-o postura corecta, controlul greutății corporale și mișcare moderata că stil de viață sănătos!”
Clinica ExMedica a fost înființată pentru a contribui în mod considerabil la îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților. Echipa de medici ai Clinicii ExMedica oferă servicii medicale la un nivel mare de profesionalism și doresc să întărească încrederea în medicina românească, în calitatea actului medical.
Acest articol a fost publicat si pe www.doctorulzilei.ro.
Clinica medicala ExMedica va asteapta cu cei mai buni specialisti pentru consultatii de specialitate si analize medicale.
CONTACT:
Adresa: Strada Dragoș Vodă , numărul 22 , Sector 2 , București
Puncte de reper :
- Intersecția străzilor Mihai Eminescu și Calea Moșilor.
- Serviciul de ambulanță al municipiului București
- Biserica Tuturor Sfinților
Mijloace de transport in comun:
- autobuze: 133
- tramvaie : 5, 16 , 21
- troleibuze :66 , 79 , 86
Telefoane: