Disfunctia tiroidiana

Disfunctia tiroidiana si sarcina

Tiroida, cea mai cunoscuta glanda cu secretie endocrina, prin secretia de hormoni tiroidieni (T3 si T4) detine un rol cheie in metabolismul celular, influentand functionarea sistemului cardiovascular, aparatului digestiv si muscular si participa la maturarea si functionarea normala sistemului nervos central.
De asemenea buna functionare a tiroidei este vitala in fertilitate, sarcina si nastere. Dereglarile hormonale tiroidiene ce pot afecta sarcina sunt : hipotirodia ( deficitul de hormoni tiroidieni)- care apare mai frecvent si hipertiroidia (excesul de hormoni tiroidieni).

Hipotiroidia netratata este de cele mai multe ori insotita de infertilitate manifestata prin tulburari de ciclu mestrual : sangerari abundente sau din contra absenta menstrelor.

Femeile hipotiroidiene pot ramane insarcinate doar dupa ce nivelul de hormoni tiroidieni este adecvat substituit prin administrare orala. Odata sarcina instalata, doza zilnica de substitutie cu hormoni tiroidieni trebuie crescuta (cu 30-50 %), adaptandu-se noilor nevoi. Adaptarea dozei este importanta, deoarece studiile au aratat ca dezvoltarea cerebrala a copiilor proveniti din mame cu functie tiroidiana normala este usor superioara decat a copiilor nascuti de mame ce prezinta o usoara hipotiroidie in primul trimestru de sarcina.

Complicatiile ce pot aparea daca hipotiroidismul este necontrolat în timpul sarcinii sunt urmatoarele:

  • anemie;
  • hipertensiune gestaţională;
  • dezlipire de placentă;
  • hemoragie postpartum.
  • avort spontan sau naştere prematură;
  • greutate mică la naştere;
  • detresă respiratorie la nou-născut;
  • creşterea mortalităţii fetale şi perinatale;

Hipotiroidia în timpul sarcinii, netratata, poate duce la afectarea permanentă a creierului fetal cu deficit intelectual ireversibil.

Investigstiile de laborator ce trebuiesc efectuate si monitorizate pe parcursul sarcinii sunt TSH, fractiunea libera a lui T4 si ATPO. O valoare crescuta a anticorpilor ATPO va indica ca si cauza a hipotirodismului un proces autoimun.

Tratamentul se face cu hormon tiroidian ( Euthyrox), tratamentul fiind bine tolerat si neavand niciun efect nociv asupra fatului; obiectivul tratamentului este mentinerea valorii TSH sub 2.5 mcUI/ml pe parcursul sarcinii.
In ceea ce priveste hipertirodia, boala Basedow-Graves reprezina principala cauza de hipertiroidie la femeile tinere, si se observa o ameliorare in timpul sarcinii. Totusi, hipertiroidia din sarcina trebuie tratata, altminteri atat mama, cat si fatul pot avea de suferit: risc crescut de avort spontan, o crestere insuficienta intrauterina a fatului si o greutate redusa la nastere. In unele cazuri poate aparea o agravare a hipertiroidiei in timpul nasterii, asa-numita furtuna tireotoxica manifestata prin hipertermie si soc.

Tratamentul medicamentos in cazul hipertiroidiei se face cu antitiroidiene de sinteza (propiltiouracil in primul trimestru de sarcina apoi tiamazol- Thyrozol in trimestrele II si III) folosindu-se doze mai mici decat in cazul hipertiroidiei nelegate de sarcina pentru ca boala este atenuata si pentru a nu expune fatul unor concentratii toxice ce poate provoca hipotiroidie, cu efecte adverse asupra dezvoltarii intelectuale a copilului. Se utilizeaza doza minima pentru controlul simptomelor si mentinerea unui nivel de FT4 la limita superioara a normalului. Interventia chirurgicala a glandei tiroide – tiroidectomia subtotala se realizeaza doar daca boala nu poate fi controlata cu tratament medicamentos in doze mici/medii. Operatia se poate realiza in trimestrul doi de sarcina. Iodul radioactiv este contraindicat la gravide.

Femeile care prezintă un risc crescut de a prezenta o problema tirodiana şi la care este util să investigăm tiroida înainte de a rămâne însărcinate, precum şi în timpul sarcinii sunt:

  • femeile cu istoric personal de patologie tiroidiană sau intervenţii chirurgicale tiroidiene;
  • femeile ce au rude cu probleme tiroidiene ;
  • femeile ce au fost diagnosticate cu boli autoimune (de exemplu poliartrita reumatoida sau diabet zaharat de tip I);
  • femeile care au primit anterior radiaţii în zona capului sau a gâtului;
  • femeile cu istoric de avort spontant sau nastere prematura;
  • femeile la care s-a depistat prezenţa anticorpilor antitiroidieni (ATPO şi/sau ATGL);

Totusi, orice femeie inainte de planificarea unei sarcini chiar daca nu prezinta factori de risc ar trebui sa realizeze un consult endocrinologic pentru evaluarea statusului tirodian.

Clinica medicala ExMedica va asteapta cu cei mai buni specialisti endocrinologi pentru consultatii in specialitate si analize medicale.

Dr.Bogdan Stanescu – medic primar

Dr.Monica Lazarescu – medic specialist

Dr.Gabriela Constantinescu – medic primar

 

Pentru mai multe informatii sau programari ne puteti contacta prin formularul de contact sau la telefoanele afisate:

◾021.210.84.55
◾021.210.84.42
◾0756.088.023

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23






Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30




Loading Quotes...

Sună pentru programare