Ghidul European pentru Prevenia Bolilor Cardiovasculare aminteste doua categorii principale de factori de risc: modificabili si nemodificabili. Principalii factori de risc modificabili sunt responsabili de aproximativ 80% dintre cardiopatiile ischemice si afectiunile cerebrovasculare, acestia fiind:
- hipertensiunea;
- dislipidemia (niveluri anormale ale colesterolului);
- diabetul/perturbari ale tolerantei la glucoza; fumatul;
- obezitatea (IMC 30);
- lipsa activitatii fizice;
- microalbuminuria sau RFG <60 mL/min (boala a rinichiului diabetic).
In randul factorilor de risc care nu pot fi modificati se numara: varsta si boli cardiovasculare premature in istoria familiei.
Ce analize se fac pentru inima?
1. Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test absolut inofensiv si nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea electrica a inimii, insa nu poate sa depisteze un viitor infarct. Exista o serie de medicamente care schimba rezultatele electrocardiogramei, din aceasta cauza trebuie sa ii spui medicului despre toate medicamentele prescrise si neprescrise pe care le-ai luat. De regula, un test complet dureaza intre 5 si 10 minute,
2. Analiza de sange prin care se poate depista nivelul de proteina C reactiva. Aceasta proteina se gaseste in plasma si este sintetizata de ficat si celulele grase ale corpului, iar pentru a determina concentratia ei este necesara recoltarea unei probe de sange. In general, in maxim 24 de ore se stabileste concentratia proteinei C reactiva, iar valoarea normala acceptata se situeaza intre 0- 1.0mg/dl sau sub 10mg/l.
3. Tomografi acomputerizata (CT) se face doar la recomandarea medicului, deoarece este o metoda de investigatie iradianta care prin repetare creste riscul de cancer. Doar in situatiile in care celelalte teste nu ofera un diagnostic corect vei fi indrumat pentru o tomografie computerizata.
4. Angiografia se recomanda cand e necesara investigarea vaselor inimii. Este un test pentru care se folosesc raze X (cu toate ca sunt in cantitate mica, nu este indicat sa fie efectuat de catre femeile insarcinate) si o substanta de contrast pentru a se vedea fluxul sanguin. Testul poate sa identifice blocaje ale arterelor de la baza inimii, anevrisme, probleme la nivelul arterelor renale, malformatii vasculare sau cheaguri de sange la plamani.
5. Radiografia toracica (doar la recomandarea medicului) este utila pentru depistarea problemelor cardiace precum inima marita sau insuficienta cardiaca.
Specialiasti nostri in cardiologie te asteapta la clinica de excelenta ExMedica unde exista cea mai moderana aparatura din tara.
Dr. Serban Bradisteanu – medic primar chirurgie cardiovasculara
Dr. Rugina Mihaela – medic primar cardiologie
Dr.Vasile Alexandra – medic primar cardiologie
Dr. Badiu Catalin – medic specialist chirurgie cardiovasculara
Dr. Alexandrescu Adriana – medic primar cardiologie
Pentru mai multe informatii sau programari intrati pe pagina de contact sau contactati-ne la telefoanele afisate.