Cat de agresiv este cancerul de prostata? Dr. Roberto Lazar: „Supravietuirea fara tratament in acest cancer este…”

Cât de agresiv este cancerul  de prostată? Cancerul de prostată este al doilea cel mai diagnosticat cancer la bărbați. 1,4 milioane de bărbați au fost diagnosticați cu acest tip de maladie în toață lumea în 2020.

Cancerul de prostată este un tip de cancer care se dezvoltă în glanda aflată la intersecția aparatului urinar cu cel genital la bărbați. Depistat de cele mai multe ori târziu, lupta împotriva cancerului devine una pe viață și pe moarte.

Acest tip de cancer este asimptomatic, iar majoritatea pacienților prezintă un ritm de dezvoltare lent a cancerului de prostată.

Am stat de vorbă cu Dr. Lazar Roberto Flavian, medic primar Urologie Institutul Clinic Fundeni, doctor in stiinte medicale și colaborator la Clinica ExMedica, din Capitală, fondată de trei medici în urmă cu zece ani şi care acoperă mai multe specialităţi medicale. Am discutat despre factorii de risc în apariția cancerului de prostată, simptome, care sunt pașii de urmat, riscurile în cazul în care nu te prezinți la medical urolog și durata de viață în cazul neglijării unei astfel de afecțiuni.

Ce e de făcut în cazul cancerului de prostată puteți afla din materialul de mai jos realizat împreună cu dr. Roberto Flavian Lazar, medic specialist urolog, în cadrul ExMedica.

Care sunt factorii de risc în apariția cancerului de prostată?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Factorii de risc în apariția cancerului de prostată sunt intens studiați. O varietate de factori de mediu/ exogeni/ de dieta sunt asociați cu apariția cancerului de prostată și cu prognosticul acestuia. Nu sunt date științifice care să ateste că masuri preventive prin dieta să reducă riscut de apariție al acestui cancer. Incidenta acestui cancer este dependenta de vârstă, find mai frecvent la pacienții vârstnici. Factorii genetici afectează o mica parte din bărbații cu cancer de prostate și sunt asociați cu riscul de apariție a acestui cancer și cu agresivitatea lui.

De ce s-a răspândit atât de mult cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbați?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Sunt diferențe de incidente intre diferite arii geoografice și sunt date, în principal, de rata de testare prin PSA (analiza de sânge numita antigen specific prostatic făcut de rutina în sisteme medicale din întreagă lume).

În lume, cele mai mari cifre de incidenta se înregistrează în Australia, Noua Zeelanda, America de Nord, și Vestul Europei/ Nordul Europei. Cifrele cele mai mici sunt în Asia. În Estul Europei și Sudul Europei sunt cifre mici însă în ușoară creștere. Mortalitatea este mai mare în Africa și la descendenții africanilor din America, intermediara în UȘA și foarte scăzută în Asia.  Mortalitatea a scăzut foarte mult în tarile din Europa vestica însă sunt variații intre diferite tari. Riscul de apariție al bolii este dependent de vârstă, arii geografice și etnie”.

Care sunt simptomele și primii pașii de urmat?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Pacienții care prezinta diferite semne și simptome urinare (urinare deasa mai ales în timpul nopții, jet urinar slab proiectat, întrerupt, întârziere în urinare, senzație de golire incompleta  a vezicii urinare, urinare în doi timpi, greutate în urinare, eventual urinare cu sânge) ar trebuie să ajungă la medicul specialist urolog la o evaluare intiala din care nu trebuie să lipsească examinarea prostatei prin  tușeul rectal, ecografia de aparat urinar și recoltarea PSA (antigen specific prostatic).

În funcție de discuțiile cu medicul specialist urolog, de factorii de risc, de valorile PSA, de tușeu rectal, în cazul suspicionarii unui cancer de prostate, pacientului i se vă propune biopsierea prostatei prin puncție biopsie, cel mai frecvent transrectal, ghidat ecografic”.

Cum funcționează tratamentul în cancerul de prostată?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Tratamentul cancerului de prostata este un tratament diferențiat în funcție de stadiul în care a fost surprins acest cancer. Pentru cancerul surprins în stadiul localizat la prostate, tratamentul standard este prostectomie radicala (extirparea în totalitate a glandei prostatice, veziculele seminale +/- ganglionii limfatici din pelvis). Aceasta operație se poate face clasic (operație deschisa) sau asistata robotic (mai rar laparoscopic).

Pentru pacienții cu boli asociate care sunt contraindicați la aceasta operație, pacienții vasrstnici etc pot fi radiotratati prin radioterapie externa sau brahiterapie (asociat sau nu cu tratament hormonal). Pacienții cu metastaze sunt tratați prin sistemul oncologic prin hormonoterapie,( castrare -de obicei chimica), chimioterapie sistemica, hormonoterapie etc. Pacienții cu cancere blânde, cu valori mici ale PSA pot fi urmăriți atent  fară a fi tratați  (active surveillance).

Care sunt riscurile în cazul în care nu te prezinți la medical urolog?

Dr. Lazar Roberto Flavian:„Riscul major al neprezentarii la medicul specialist consta în avansarea bolii până la stadiul metastatic și decesul prin întinderea în corp, la organele principale ale acestui cancer. Prezentarea la timp și tratamentul radical al bolii în stadiul în care boala este surpinsa în prostata asigura, de obicei, vindecarea pacienților. Alte riscuri se refera și la diverse complicații apărute pe aparatul urinar: blocaje de urina, urinari cu sânge, insuficienta renala prin blocarea urinei în rinichi etc.

Care este durata de viață în cazul neglijării unei astfel de afecțiuni?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Supraviețuirea fară tratament în acest cancer este dependent de cât de agresiv este acest cancer, de stadiul în care este surprins. Sunt pacienți care supraviețuiesc câteva săptămâni/zile când boala este foarte avansata și organile principale sunt afectate de metastaze, și alții care pot supraviețui ani de zile, cu o evoluție blândă”, explică medical urolog.

Ce teste se pot efectua pentru diagnosticarea cancerului de prostată?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Investigațiile specifice standard în investigarea cancerului  sunt analiza de sânge PSA (antigen specific prostatic), ecografia prostatica, RMN multiparametric de prostata. Evaluarea se face de către medicul specialist și se poate completa cu investigații suplimentare: scintigrafie osoasa standard, scintigrafii speciale cu diverși radiotrasori (ex Galiu 61) etc.”

Ce investigații medicale post operatorii trebuie sa facă pacientul pentru a fi sigur ca s-au eliminat toate celulele canceroase?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Postoperator pacientul cu prostatectomie radicala la 45 de zile i se recolteaza PSA . Daca este mai mare de 0.1 ng/dl exista probabilitatea sa mai fie celule canceroase în corp motiv pentru care se pot face investigații imagistice specifice care să arate cu mai multa precizie locul acestora în corp: CT/RMN/scintigrafie osoasa/PSMA etc. Daca PSA este sub 0.1 ng/dl se considera operatia radicala.

In functie de multi parametri pacienții sunt urmariți cu PSA după un program individualizat. La fel, dacă PSA creste în timp (la 3 luni, 6 luni, 2 ani etc) se completează schema de urmarire cu investigațiile imagistice enumerate, și, în functie de rezultatul acestora, pacientul începe diverse tratamente.

Schema de urmarire si tratament complementar se face în echipa mixtă Urolog-Oncolog.

Care este dieta unui pacient operat de cancer prostata și ce alimente trebuie sa evite?

Dr. Lazar Roberto Flavian: „Postprostatectomie, pacientii mănâncă normal începand cu a doua zi după operație, fară restrictii specifice”.

Acest articol a fost publicat si pe www.doctorulzilei.ro.

Clinica ExMedica a fost înființată pentru a contribui în mod considerabil la îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților. Echipa de medici ai Clinicii ExMedica oferă servicii medicale la un nivel mare de profesionalism și doresc să întărească încrederea în medicina românească, în calitatea actului medical.

 

Clinica medicala ExMedica va asteapta cu cei mai buni specialisti pentru consultatii de specialitate si analize medicale.

 

CONTACT:

Adresa: Strada Dragoș Vodă , numărul 22 , Sector 2 , București

Puncte de reper :

  • Intersecția străzilor Mihai Eminescu și Calea Moșilor.
  • Serviciul de ambulanță al municipiului București
  • Biserica Tuturor Sfinților

Mijloace de transport in comun:

  • autobuze: 133
  • tramvaie : 5, 16 , 21
  • troleibuze :66 , 79 , 86

Telefoane:

021 210 17 29

021 210 84 55

0756 088 024

0756 088 023

Solu?ionarea alternativa a litigiilor

Solu?ionarea online a litigiilor

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23






Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30




Loading Quotes...

Sună pentru programare