Afectiuni ale coloanei vertebrale

Coloana vertebrala reprezinta o parte vitala a corpului uman, are rolul de sustinere a corpului si de protectie a maduvei spinarii, are o structura unica care permite un anumit grad de miscare fara a pune in pericol maduva spinarii.

Coloana vertebrala indeplineste urmatoarele functii:

 • functia de sustinere (sustine trunchiul imprimand individului o postura caracteristica)
 • functia de protective (apara maduva spinarii impotriva agresiunilor mecanice)
 • functia de mobilitate (confera corpului posibilitatea de a se misca si deplasa in spatiu)
 • functia morfologica (particularitatile mecanicii coloanei vertebrale se resfrang asupra formei si asezarii viscerelor toraco-abdominale)

Coloana vertebrala este alcatuita din:

 • componenta dura osoasa (vertebrele care alcatuiesc coloana vertebrala)
 • componenta musculara (muschii coloanei vertebrale)
 • componenta neuro – vasculara (maduva spinarii, radacinile nervoase, vase de sange)

Maduva spinarii este o parte a sistemului nervos, o formatie de pachete dense de nervi care porneste de la baza craniului si coboara pana la coccyx (osul cozi). Este format din 31 perechi de nervi, dispusi simetric de o parte si de alta a maduvei spinarii.

Coloana vertebrala in sustinerea partii superioare a corpului este ajutata de muschi. Muschi ne ajuta sa ne miscam liber dintr-un loc in altul. Reglarea activitatii musculare scheletice este realizata de sistemul nervos somatic, acesta este implicat in controlul miscarilor corpului prin actionarea muschilor scheletici si receptia stimulilor externi.

Cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale.

Hernia de disc este o boala tot mai des intalnita, ea reprezinta o afectiune de natura neurologica ce se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense.
Hernia de disc poate fi rezultatul unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, dezvoltandu se astfel fisuri la nivelul stratului exterior al discului. Materialul gelatinos din interiorul discului, poate fi impins in afara sau se poate rupe in bucati.

Simptome

 • durere foarte puternica,de obicei se poate duce in jos pe picior
 • slabiciune, furnicaturi, amorteala (atunci cu hernia de disc implica si leziuni de nervi)
 • daca hernia apare la nivel cervical, durerea si amorteala vor apare la nivelul umerilor, bratelor sau pieptului
 • daca hernia este localizata la nivel lombar apare lombosciatica

Hernia de disc poate sa apara la ori ce nivel al coloanei vertebrale insa cele mai frecvente sunt cele lombare si cervicale

Discopatia lombara este o afectiune a coloanei vertebrale manifestata prin degenerative ale discurilor intervertebrale din zona lombara. In cele mai multe cazuri este determinata de afectarea discului intervertebral ca rezultat al microtraumelor multiple ,repetative sau a stresului fizic.

Simptome

dureri situate in zona lombo-sacrala ce iradiaza pe unul din membrele inferioare. Durerea fiind foarte puternica va determina bolnavul sa mearga schiopatat. Evolutia discopatiei se face in mai multe etape. La inceput apare durerea lombara datorita iritarii nervului sinovertebral de catre placile fisurate ale inelului fibros. Concomitent cu durerea,in stadiul urmator,apare criza de lumbago (contractura dureroasa a muschilor)

Discopatia se poate dezvolta la ori ce nivel a coloanei vertebrale dar este mai comuna in segmentele cervicale si lombare.

Lombosciatica se manifesta prin durere,furnicaturi sau parestezii (amorteli) produse prin iritarea nervului sciatic. Nervul sciatic este format din radacinile nervoase care ies din maduva spinarii in zona lombara (partea inferioara a spatelui). Ramurile nervului sciatic se extind spre fese,coboara spre partea inferioara a fiecarui membru inferior pana la glezna si laba piciorului.

Lombosciatica, poate fi simptom asociat altor afectiuni ale coloanei vertebrale, ingustarea canalului vertebral (stenoza spinala), osteofite  (excrescente osoase formate pe suprafetele articulare), cauzate de artrite (inflamatii ale articulatiilor).

Lumbago se defineste ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul. Imobilitatea se datoreaza atat contracturii muschilor lombari, consecinta intrarii nervilor lombari de catre nucleul deplasat, fie insinuarii acestuia ca o pana in portiunea posterioara a spatiului intervertebral, punand in tensiune ligamentul vertebral posterior. In stadiile urmatoare spatiile intervertebrale se ingusteaza, diminuand in acelas timp, oficiul de emergenta a radacinilor nervului sciatic, aparand lombosciatica.
Este o durere lombara acuta ce apare brusc ca o contractura puternica.

Stenoza spinala

Bolile degenerative ale coloanei vertebrale implica modificari artritice ale oaselor ,articulatilor si ligamentelor. Canalul spinal contine si protejeaza maduva spinarii si radacinile nervilor.

Odata cu imbatranirea discurile intervertebrale degenereaza si se micsoreaza in inaltime. La nivelul zonei respective coloana capata o mobilitate anormrla si compensator coloana genereaza ciocuri osoase si produce o ingrosare a ligamentelor. Acest proces duce in timp la ingustarea progresiva a canaluluio spinal. Cel mai frecvent este localizata in zona cervicala si lombara.

Stenoza lombara provoaca dureri la nivelul picioarelor, o durere surda in zona lombara a spatelui, intepaturi in picioare sau fese la mers sau stat in picioare, deficite motori in membrele inferioare, pierderea sensibilitatii profunde si a reflexelor oxteotendinoase.
Stenoza lombara apare la pacientii cu varsta trecuta de 50 de ani.

Stenoza cervicala produce dureri radiculare si amorteli in membrele superioare, atrofii musculare, tulburari de sensibilitate si anomali ale reflexelor osteotendinoase.

Deteriorarea discului vertebral (osteoartrita)

Cea mai intalnita afectiune a coloanei este deteriorarea discului (osteoartrita). In timp organismul imbatraneste, discurile se deshidrateaza sau se usuca, iar oasele si ligamentele ce alcatuiesc coloana vertebrala devin mai putin flexibile.
Deteriorarea discurilor este o reactie normala a organismului si nu constituie o reala problema, ele dauneaza nu mai atunci cand acestea incep sa puna presiune asupra ramificatiilor nervoase din apropiere sau pe maduva spinarii.

Ai dureri de spate, nu lasa sa se graveze!

Aparatul Soleve creat special ptr.durerea de spate, unic in Europa, va asteapta la Clinica ExMedica Bucuresti. Tratamentul se realizeaza la recomandarea Dnei.Dr.Cristina Gorgan medic primar neurologie, impreuna cu Dnul. Dr.Radu Serescu.

Aparatul Soleve va poate trata cu succes printr o procedura foarte eficienta, eliminand rapid durerea si amelioreaza mult mobilitatea pacientului.
Metoda este neinvaziva, iar o sedinta de tratament dureaza 30 de minute.

*** Aparatul Soleve a fost inlocuit cu un echipament revolutionar unic in Romania pentru tratarea diferitelor afectiuni musculoscheletale, bazat pe stimularea magnetica functionala. Mai multe delalii despre acest echipament gasiti la acest link: Terapia Durerii – Aparat revolutionar unic in Romania

Protocolul de tratament include obligatoriu sase sedinte, costul unei sedinte este de 300 lei, iar pachetul complet de sase sedinte este 1800 lei.

Program:

 • Dr. Cristina Gorgan – Luni 14-20 si Miercuri 14-20

Pentru mai multe informatii sau programari ne puteti contacta prin formularul de contact sau la telefoanele afisate:

021 210 84 55

021 210 17 29

0756 088 023

0756 088 024

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23


Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30
Loading Quotes...

Sună pentru programare