Endocrinologie

Endocrinologia este ramura  medicala care se ocupa cu  diagnosticarea si tratamentul afectiunilor glandelor endocrine – glande  specializate care secreta hormoni.

Printre cele mai frecvente afectiuni endocrinologice ce aduc pacientii la un consult de specialitate enumeram :

  • patologia glandei tiroide (cea mai cunoscuta glanda endocrina in randul pacientilor) : hipotirodia, hipertiroidia (boala Basedow Graves), tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto), gusa  nodulara.

Frecventa tiroiditei Hashimoto este in crestere o data cu introducerea de rutina a determinarii  din sange a markerilor  specifici ai autoimunitatii.

  • afectiuni ale glandei hipofize  supranumita si ’’creierul endocrin’’ : adenoame secretante sau nesecretante, insuficienta hipofizara.
  • patologia glandelor suprarenale : tumori secretante de catecolamine( feocromocitomul), de aldosteron ( sindromul Conn), de glucocorticoizi  responsabile  printre altele si de aparitia HTA  de cauza endocrina .
  • patologia glandelor gonadale : sindromul ovarelor polichistice, disfunctia erectila, infertilitatea.
  • tulburari ale metabolismului fosfocalcic :  hipocalcemia ( tetania, spasmofilia) si hipercalcemia.

Dupa  menopauza cand organismul  femeii este privat de protectia hormonilor sexuali  predomina tulburarile metabolismului osos : osteopenia si osteoporoza.

Endocrinologia se ocupa de asemenea de tulburari de comportament alimentar de tip anorexia nervoasa, bulimie sau obezitate, patologii cu frecventa in crestere  in randul   adolescentilor.

Afectiunile glandelor  endocrine sunt complexe,  pentru sustinerea diagnosticul fiind  necesare pe langa un examen clinic amanuntit, analize de  laborator specifice ( determinari hormonale) cat si investigatii imagistice :

– ecografia tirodiana-pentru evaluarea dimensiunilor,  structurii, vascularizatiei tiroidei  si identificarea leziunilor de la nivelul parenchimului  – noduli tiroidieni, precum si pentru  necesitatea continuarii investigatiilor cu scintigrafia tiroidiana sau punctia cu ac subtire.

– RMN, CT- pentru diagnosticarea tumorilor  hipofizare, suprarenale

– osteodensitometria (DEXA)  reprezinta  standardul de aur pentru determinarea densitatii mineral osoase.

Aceste investigatii permit acuratetea si precocitatea diagnosticului,  initierea unei terapii tintite cat si monitorizarea raspunsului la tratament.

Unele afectiuni endocrine pot fi diagnosticate in faza subclinica iar prin diagnosticul precoce este impiedicata progresia spre boala manifesta si aparitia de complicatii.

De exemplu: prin diagnosticul precoce al osteoporozei si initierea unei terapii antiresorbtive este impiedicata  aparitia de complicatii- cea mai de temuta  fiind fractura de col femural, care la varstnici  poate fi chiar fatala.

Bolile  endocrine  subclinice,  in special cele tiroidiene,  sunt  obisnuite si frecventa lor  creste cu varsta; daca ramin nediagnosticate, au consecinte nefaste asupra tuturor sistemelor organismului ducand  la scaderea calitatii vietii. De aceea trebuie  avut in vedere mai ales in prezenta unor simptome nespecifice efectuare si unui consult endocrinologic.

Echipa noastra de medici specializata in edocrinologie este formata din:

Dr. Gabriela CONSTANTINESCU
 

CONTACT:

Adresa: Strada Dragoș Vodă , numărul 22 , Sector 2 , București

Puncte de reper :

  • Intersecția străzilor Mihai Eminescu și Calea Moșilor.
  • Serviciul de ambulanță al municipiului București
  • Biserica Tuturor Sfinților

Mijloace de transport in comun:

  • autobuze: 133
  • tramvaie : 5, 16 , 21
  • troleibuze :66 , 79 , 86

Telefoane:

021 210 84 55

021 210 17 29

0756 088 023

0756 088 024

 
 
 
 
Solu?ionarea alternativa a litigiilor

Solu?ionarea online a litigiilor
 

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23






Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30




Loading Quotes...

Sună pentru programare