Microchirurgia în tratamentul infertilității

Traditia microchirurgei în urologie a fost deschisa de acad. prof. dr. Ioanel Sinescu în 1985, la Spitalul Fundeni, iar medicul primar urolog Sebastian Voinea a fost încurajat și sprijinit de către acesta să continue. În primul rând trebuie sa înelegem ca infertilitatea este o problema de cuplu, desi, în general, atunci când un cuplu doreste sa aiba un copil, femeia este cea care merge prima la medicul ginecolog. „Primul pas trebuie făcut de bărbat, prin realizarea spermogramei, iar dacă aceasta este normală, abia atunci trebuie consultată femeia, pentru a afla dacă ea este cea infertilă”, spune medicul primar urolog Sebastian Voinea. „Daca vorbim de infertilitate masculina, cea mai frecventa cauza este varicocelul. Vestea bună este că există tratament pentru bărbații cu varicocel.

Acesta reprezinta o dilataie a venelor care preiau sânge de la nivelul testiculului.
Sângele stagneaza si, la acel nivel, creste caldura locala si, ulterior, se degradeaza producia de spermatozoizi”, afirma medicul.

O a doua cauza este blocarea eliminarii spermei. În special la pacienii care au avut cândva infecii genitale poate sa apara o cicatrice la zona de iesire a spermei, de la nivelul epididimului, undeva lânga testicul, si acestia sa se prezinte cu azoospermie. „Practic au zero spermatozoizi în spermă. Pentru acești pacienți există tehnici avansate prin care se realizează o nouă legătură între epididim și vasul referent, operația se numește vasoepididimostomie microscopică. Cam jumatate din pacienii cu azoospermie au obstrucie, cealalta jumatate au ceea ce se numeste azoospermie nonobstructiva. Cu ei e o alta poveste. Infertilitatea cauzata de azoospermia nonobstructiva este severa si dificil de tratat. Până în urmă cucâțiva ani singurele opțiuni constau în efectuarea de fertilizare în vitro (FIV) cu donator de spermă sau adopție, însă, cercetările recente au schimbat radical această viziune”, afirma urologul.

MicroTESE, o procedură puțin cunoscută

Barbatii cu azoospermie nonobstructiva au spermatogeneza sever alterata. „MicroTESE constă în deschiderea largă a testiculului și disecția, asistată microscopic (X20-X30), a țesutului testicular, în scopul identificării unor tubuli dilatați și albicioși care, frecvent, conțin spermatozoizi ce pot fi folosiți pentru FIV. Studiile au aratat ca microTESE are trei avantaje:

  • creste sansa recoltarii spermatozoizilor (50-70% din cazuri)
  • recolteaza o cantitate mica de esut testicular (se evita insuficiena testiculara postoperatorie)
  • scade riscul de lezare a vaselor testiculului si, ulterior, de atrofie a acestuia.

L-am vizitat pe profesorul Schlegel pentru o luna si am fost pregătit acolo pentru o astfel de procedură destul de puțin cunoscută la noi în țară și, în general, în partea aceasta de Europă”, recunoaste medicul Voinea.

E adevarat ca si cuplurile pot sa devina disperate în a avea un copil si asta duce la stres. În momentul în care spermograma este sever modificată, a da vina pe stres nu e în regulă. E doar unul dintre factori. „Pâna acum am peste 600 de pacieni pe care i-am ajutat prin varicocelectomie microscopica subinghinala si peste 80 de pacieni cu azoospermie obstructiva carora leam facut reconstrucie microchirurgicala.

Este necesara o abilitate deosebita si, din punctul meu de vedere, acestea sunt cazurile cele mai dificile, pentru ca trebuie sa ai o manualitate microchirugicala care se dobândeste în ani”, a încheiat medicul primar urolog Sebastian Voinea.

Tratament varicocel

Un domeniu puțin cunoscut Tratamentul constă în ligaturarea acestor vene care duc la supraîncălzirea testiculului.

În ultima vreme se consideră că una dintre cele mai bune metode de a rezolva varicocelul este metoda microchirurgicală în care incizia se face undeva aproape de testicul, ulterior se ligaturează venele care sunt responsabile de apariția varicocelului.

Acestea sunt de trei tipuri. În polul inferior, care se numesc gubernaculare, vene spermatice externe care se află, cumva în lateral, în jurul funiculului, și altele care se numesc vene spermatice interne, care vin de sus, din apropierea rinichiului.

O astfel de incizie permite ligaturarea tuturor acestor vene care sunt responsabile de prezența varicocelului. În plus, pentru că în timpul operației se folosește un microscop, toate arterele care irigă testiculul sunt păstrate. Limfaticele, care sunt necesare pentru
o funcție normală a testiculului, sunt păstrate. Practic, în felul acesta se obțin cele mai bune rezultate privind creșterea calității spermei și rata de complicație este mică, față de alte tipuri de intervenție chirugicală.

Medicului urolog Sebastian Voinea îi place ceea ce face. Infertilitatea este un domeniu mai puțin cunoscut, un teren neexplorat la noi în țară. „Există multe cupluri care au nevoie de ajutor de specialitate, de aceea tu, ca medic, trebuie să ai o pregătire specifică, altfel nu ai cum să ajuți pe nimeni.

Auzeam des pacienți care îmi spuneau: «Domnule doctor, eu chiar nu am nicio șansă să am propriii mei copii?» și știam că această șansă
există și că ei pot fi ajutați, dar nu știam să fac procedura.

Acesta a fost motivul care m-a împins să plec să lucrez cu cel care a inventat această procedură”, mărturisește medicul cu modestie.
Puține clinici de Reproducere Asistată din România colaborează cu urologi care să trateze etiologic bărbații infertili sau care să participe, în echipă cu alți specialiști în domeniul infertilității de cuplu, la asumarea unei decizii legate de modalitatea de tratament a acestora.

ExMedica este una dintre clinicile care oferă o șansă multor cupluri care doresc să aibă copii.

Există soluții pentru cei care suferă de infertilitate. Trebuie doar să fi e făcut primul pas: vizita la medic

Sunt proceduri pretențioase, pentru care ai nevoie de experiență.

Există multe cupluri care au nevoie de ajutor. Atâta vreme cât nu ai o pregătire specifi că pentru infertilitate, nu poți să le ajuți cu adevărat.

SEBASTIAN VOINEA, medic primar urolog

Medic primar urolog, asistent universitar, doctor în medicină, supraspecializare andrologie și microchirurgie, membru Bord European de Urologie, Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni, Sebastian Voinea oferă consultații la ExMedica în fi ecare zi de joi, de la 19.30 la 21.00.

Pentru mai multe informatii sau programari intrati pe pagina de contact sau contactati-ne la telefoanele afisate.

Telefon

021 210 84 55
021 210 84 42
021 210 17 29
075 608 80 23


Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30
Loading Quotes...