Ecografia doppler a arterelor renale

Ecografia este o metoda imagistica nedureroasa folosita la examinarea diferitelor organe interne ale corpului. Ecografia se realizeaza prin folosirea ultrasunetelor emise de ecograf si asfel se obtin imagini precise ale organelor, vaselor de sange ,a structurii si dimensiunilor lor.

Ecografia Doppler spre deosebire de ecografia obisnuita ofera o gama mai mare de informati. Cu ajutorul sistemului Doppler se poate aprecia cu exactitate vitezele de circulatie a sangelui,directia si volumul din artere sau vene.

Ecografia Doppler a vaselor se incepe cu exploatarea morfologica a vaselor sanguine prin identificarea venelor si arterelor,vizualizarea pe un traseu cat mai lung a vasului supus examenului, aprecierea directiei, calibrului , pulsatilitatii, aprecierea peretilor si se continua cu exploararea morfopatologica a proceselor supraadaugate in lemen si/sau in peretele vascular.

Ecografia Doppler a arterelor renale urmareste permeabilitatea vaselor ce conduc sangele la rinichi.

Arterele renale se gasesc profund in abdomen,deci imaginea lor se poate obtine destul de dificil, trebuie sa tinem seama si de factorii anatomici(existenta in organism a mai multor artere renale), alte patologi ale pacientului (vizibilitatea arterelor renale este ingreunata de (obezitatea abdominala,meteorismul abdominal) si de aparatura folosita (ecograf de inalta performanta)

Cand este indicat sa facem Ecografia Doppler a arterelor renale

Arterele renale in anumite situatii sunt ingustate, fie congenital, fie dobandite (inaintarea in varst), hipercolesterolemie,in aceste cazuri ,pacienti(la varste tinere) pot avea tensiune controlata greu medicamentos, diabet sau aparitia unor boli de rinichi, copii cu hipertensiune arteriala, pacienti cu insuficienta renala si cu rinichi de dimensiuni anormale, pacienti cu hipertensiune si rinichi unic congenital sau chirurgical.

Prin ecografia Doppler se poate vedea daca problemele sunt cauzate de un flux scazut la nivel renal.

Pregatirea pacientului

Ecografia Doppler a arterelor renale este o ecografie laborioasa si examinarea impune o pregatire speciala, aerocolia (ingramadire de gaze in intestinul gros,care provoaca balonarea) impiedicand investigarea.

Pacientul trebuie sa urmeze urmatorii pasi pentru o perioada de trei zile inaintea investigari:

  • evitarea consumului de bauturi carbogazoase,fructe si legume crude,dulciuri concentrate.
  • sa nu manance cu 5-6 ore inainte de investigare
  • administrarea  de carbune medicinal si triferment pe durata de 3-4 zile inainte.
  • se recomanda mers pe jos ,minim o ora zilnic

Important de stiut, Ercografia Doppler Artere Renale nu prezinta nici-un risc,este o metoda sigura, nedureroasa, neinvaziva, poate fi repetata de cate ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiati)

Clinica Exmedica dispune de un ecograf ultraperformant, de ultima generatie, dedicat examinarii patologiei cardio-vasculare, necesar unui diagnostic cert, promt, complex si corect.

Ecografia doppler a arterelor renale este efectuata de Doctor Simona Ioanitescu medic specialist cu competenta si supraspecializare in ecografiile Doppler.

Profita acum de promotiile ExMedica pentru diferitele servicii medicale. Intra pe pagiana de promotii.

Pentru mai multe informatii sau programari intrati pe pagina de contact sau contactati-ne la telefoanele afisate.

Telefon

021 210 84 55
021 210 84 42
021 210 17 29
075 608 80 23


Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30
Loading Quotes...

Sună pentru programare