Menopauza – o etapa dificila in viata oricarei femei

Menopauza reprezinta perioada fiziologica din viata unei femei caracterizata prin lipsa menstrelor datorita epuizarii definitive a activitatii foliculare a ovarelor.

Varsta la care apare in mod normal menopauza este intre 45-54 ani, cu o medie la aproximativ 50 de ani,  dar se poate instala si mai devreme, sub 40 ani, caz in care vorbim de insuficienta ovariana prematura. Diagnosticul se pune retrospectiv, dupa un an de lipsa a menstrelor.

Perioada de instalare este influentata de numerosi factori,  printre care enumeram : fumatul, alimentatia, activitatea fizica, greutatea corporala, nuliparitatea.

Manifestarile clinice  ce caracterizeaza aceasta etapa sunt :

  • bufeuri de caldura –  transpiratii insotite de caldura excesiva in partea superioara a corpului – in special cap si gat, si care apar brusc, in special noaptea. Apar la aproximativ 75% din femeile la menopauza.
  • modificari la nivelul tractului genital si urinar prin carenta estrogenica : vaginita atrofica, infectii urinare cu frecventa crescuta.
  • modificari psihoafective : insomnii, tulburari ale dispozitiei, labilitate emotionala, modificari ale libidoului.
  • simptome generale polimorfe : artralgii, mialgii, ameteli, cefalee.

Medicii specialisti care  pot ajuta  la evaluarea  si la  depasirea acestei  perioade  delicate din viata fiecarei femei sunt -medicul de familie, ginecologul si nu  in ultimul rand, medicul  endocrinolog, cel care  intelege poate  cel mai bine mecanismele fiziopatologice ce caracterizeaza aceasta etapa.

Strategia de tratament include:

  • Regim alimentar echilibrat cu aport zilnic de 1200-1500mg de calciu si 800UI de vitamina D/zi
  • Activitate fizica (mers 30 min/zi sau exercitii fizice specifice)
  • Tratament simptomatic al tulburarilor neurovegetative
  • Terapie de substitutie hormonala (TSH) cu scopul tratarii simptomelor menopauzale si  reducerii riscului anumitor afectiuni cum ar fi osteoporoza  si bolile cardiovasculare ce  prezinta un risc mai mare de aparitie  in aceasta perioada, estrogenii  nemaijucand un  rol protector.

Beneficiul terapiei de substitutie hormonala este semnificativ la inceputul menopauzei, dar scade pe masura avansarii in varsta.

Terapia de substitutie hormonala poate  sa aiba  efecte secundare serioase: cresterea riscului de cancer de san si endometru, de aceea se realizeaza sub stricta supraveghere a medicului ginecolog sau endocrinolog si nu trebuie sa depaseasca o durata mai mare de 5 ani.

Instituirea tratamentului hormonal necesita obligatoriu :

  • o anamneza amanuntita pentru decelarea factorilor de risc si a contraindicatiilor
  • examen clinic al sanilor completat cu mamografie si eventual ecografie mamara
  • examen clinic si ecografie genitala
  • test Papanicolau
  • analize de sange : profil glicemic, lipidic si de coagulare

Ca metoda alternativa la terapia hormonala este terapia cu hormoni din plante (soia , cereale, legume)− asa-numitii fitoestrogeni. Acestia sunt hormoni similari celor naturali, de aceea nu produc reactii adverse asemanatoare hormonilor de sinteza. Studiile arata ca fitoestrogenii au efecte pozitive la nivel cerebral, osos si cardiovascular  si de protectie impotriva cancerului mamar.

Menopauza reprezinta o etapa dificila in viata oricarei femei.

In fata instalarii simptomelor acestui dusman de temut, un ’’blestem’’ asa cum il percep multe femei,  nu ezitati sa cereti sfatul medicului endocrinolog pentru gasirea terapiei adecvate necesara depasirii acestui moment.

Echipa noastra de medici endocrinologi va asteapta :

Telefon

021 210 84 55
021 210 17 29
075 608 80 24
075 608 80 23






Orar

Luni – Vineri: 08:30 – 20:30
Sâmbătă: 08:00 – 12:30




Loading Quotes...

Sună pentru programare